News/Upcoming

Utsikter mot undergången – Cornelia Sojdelius Gallery

January 27 – February 23,

Utsikter mot undergången at Cornelia Sojdelius Gallery, Stockholm.

Opening January 27: 16:00 – 19:00, corner of Cardellgatan/Brahegatan. Welcome!

Utsiktermotundergangen-annalidberg

Kulturstipendium

I’ve been awarded a grant from Svenska Kyrkan and I’m very happy about it. (The following, including motivation will be in swedish.)

Jag har fått Svenska Kyrkans kulturstipendium 2017, för att utveckla och arbeta med Utsikter mot undergången. Tack!

Från https://www.svenskakyrkan.se/de-far-svenska-kyrkans-kulturstipendium-2017 :

_MG_7051-2-liggande

2017 års mottagare av Svenska kyrkans kulturstipendium

Motivering:

Utsikter mot undergången,  Anna Lidberg

Anna Lidberg visar i sitt konstnärskap ett genuint intresse för det kollektiva både som arbetsmetod och tematik. Detta socialt utåtriktade förhållningssätt får också utgöra en fond mot personliga undersökningar av känslor och upplevelser. Svenska kyrkans kulturstipendium 2017 tilldelas Anna Lidberg för genomförandet av projektet “Utsikter mot undergången”. Vad händer oss människor när vi ställs inför katastrofer, hur hittar vi vägen mellan tillstånd av skräck och motivation? I en serie av installationer vill Lidberg pröva hur existentiell rädsla kan gestaltas och hur/om vi kan förbereda oss: materiellt – samhälleligt – själsligt.

Anna Lidberg, har en masterexamen från Konstfack. Hon bor och arbetar i Stockholm och Värmland. I sitt konstnärskap rör hon sig mellan olika medier och metoder, ofta i form av rumsliga installationer med inslag av videoprojektioner. Utmärkande är en ambition att undersöka hur konsten kan synliggöra samhälleliga och kulturella strukturer, inte bara i sina faktiska konstnärliga gestaltningar utan också i rollen som projektledare och curator. Lidberg har en uttalad strävan att närma sig en publik bortanför den mer kulturvana och att undersöka förutsättningar för hur konst kan visas. Genomgående märks intresset för hur vi som betraktare får ta del av verken och på vilket sätt även detta har med maktförhållanden att göra. I Gallery 1:10 ställer hon ut andra konstnärers verk i miniatyrformat, dockskåpsstorlek, och betraktaren bjuds in till samtal om konstens och konstnärers villkor.

Scenkonst: Lena Einhorn och Anette Sallmander – Moderland
Bildkonst: Anna Lidberg – Utsikter mot undergången
Film: Victor Lindgren –Till drömmarnas land
Litteratur: Christina Ouzounidis – Hemlöshetens tillhörighet
Musik: Anne Sörman och Mauro Godoy Villalobos – Varifrån kommer du och vart är du på väg?

Intresset i år var rekordstort med 475 ansökningar. Fem projekt får dela på stipendiesumman 500 000 kronor. Stipendierna delas ut under kyrkomötets andra session i november.

 

Utsikter mot Undergången – Dalslands Konstmuseum

Utsiktermotundergangen-annalidberg

Dalslands Konstmuseum.

23 september–19 november, Välkommen på vernissage 23 September, mer info här.

Övre utställningshallen: Anna Lidberg – Utsikter mot undergången,
Nedre utställningshallen: Rickard Lindqvist, Galleriet: Henrik Persson

Utsikter mot Undergången

En utställning med ett flertal miniatyrinstallationer av diorama-karaktär.
Ljus, ljud, video och objekt. Ljudspår av Jon Ekström.

Jag gör en ansats att tänka på undergången. På hur tanken på katastrofer, de som syns i rubriker såväl som de personliga kan lamslå eller uppmana till motstånd. Hur vi ska hitta vägen mellan olika tillstånden av skräck och motivation. Hur kan jag tala om orosmoment utan att vara för likgiltig, naiv, alarmistisk eller populistisk? Jag har landat i att försöka känna på själva rädslan i att benämna något som kanske inte kommer hända. Hur den ska kunna hanteras, och gestaltas. Jag försöker, med installationsserien Utsikter mot undergången.

Till de enskilda installationernas namn väljer jag bland rädslor jag själv känt, funderat över eller inte vågat tänka på. Situationer som kan innebära slutet för världen som jag känner den, för mina medmänniskor eller för mig och personer som står mig nära. De innebär för- ändringar som är plågsamma att föreställa sig. Bland installationernas individuella titlar finns Klimatkatastrof, Fascism och Antibiotika- resistens men också Ensamhet och Demens. Beredskapsplaner och förebyggande arbete fascinerar mig. Jag har en vilja att förbereda mig för situationer som kan tänkas uppkomma. Det kan vara förberedelser som är materiella, samhälleliga och kollektiva eller som här, emotionella och själsliga.

I installationerna eftersträvas en stämning, av något stillsamt vackert, harmoniskt och ödesmättat. Olika ljuskällor riktas mot föremål och scenografier, vars skuggor skapar horisonter. Med igenkännbara former från svenska skogar och landskap. Ett bildspråk som ibland rövas bort av nationalistiska viljor, där oron för det hotfulla bakom horisonten riktas mot främlingen. Vyerna i installationerna inspireras av, men skiljer sig från, hur post-apokalyps brukar porträtteras. Det finns inga ruiner från mänskligt liv, inga tecken på en strid. Kanske för att civilisationen inte ligger i ruiner. Eller för att bilden endast är ett utsnitt från skogen bredvid tätorten och därmed inte avslöjar vilket skick civilisationen befinner sig i. Kanske kommer tallens siluett att se ut som den gjorde, kanske har undergången redan inträffat. Installationerna kan också vara gestaltningar av den utsikt en människa blickat ut över under sina oroliga funderingar. De är en helhet som består av blandningar av efteråt och innan, av scenen och kulisserna, av föreställningar och utsikter.

Anna Lidberg

Bästa Biennalen, Lund

21 okt. – 5 nov. 2017
Installationer i stadsrummet,
Anna Lidberg & Elin Magnusson
I samarbete med Lunds Konsthall, Skissernas Museum och Kulturhuset Stenkrossen.

bastabiennalen.se

Foto: Emma Krantz/Skissernas Museum

 

 

Kulturnatten i Karlshamn

The Copier 1:9

7:e oktober  – 21:e oktober 2017

g54-dokumentation-_MG_5737-3

 

 

Gallery 1:10 in Musikhjälpen

Gallery 1:10 is participating in Musikhjälpen on Friday December 16, at around 09:30-12:00. Listen to it on the radio, or see it live online. (Link)

For this, Gallery 1:10 invited artists Anna Nordström, Cecilia Hultman, Henrik Franklin, Tina Nykvist and Elin Magnusson, who have donated works for the show. The object itself, containing the artists works, will be donated to Musikhjälpen and auctioned off. Help us raise money for Musikhjälpen to help children in war-torn areas to be able to get an education.

Musikhjälpen is a Swedish week long live radio and TV broadcast. The mission is to create awarness and raise money for a humanitarian cause. Since 2008, Swedish Public Radio and Public Television together with help organisation Radiohjälpen produce the week long live broadcast Musikhjälpen, with the goal to create awarness about and raise money for a humanitarian catastrophy.

_MG_6824

_MG_6837

musikhjälpen musikhjälpen musikhjälpen

Kulturnyheterna

I was asked by Kulturnyheterna to comment on Anonymouse’s miniature restaurant. And also to discuss miniature in the arts in general, and my own experiences on the subject. Article and clip from the broadcast in swedish here.

Kulturnyheterna

Små saker med stor effekt

Allmänhetens ögon har fallit på miniatyrkonsten efter att en liten musrestaurang slog upp dörrarna på Bergsgatan i Malmö. Men vad är det som lockar oss mot de små sakerna? Kulturnyheterna träffade en miniatyrkonstnär som ägnar sig åt konst i det lilla formatet för att höra hennes teori.

Konstnären Anna Lidberg har under de senaste tio åren ägnat åt konst i miniatyrformat. Genom hennes Galleri 1:10 samarbetar hon med andra konstnärer och skapar utställningar i liten skala. I ett mobilt dockskåp ställer olika konstnärer ut tavlor, videokonst och skapar installationer som får åskådaren att luta sig närmare.

– Jag ser miniatyrformen som ett sätt att kommunicera med människor som kanske tycker att det är obekvämt att gå in i konsthallar och gallerier. Jag försöker tänka på hur människor kan röra sig i rummet och vilken koreografi det är när man tittar på konst i stora rum, säger Anna Lidberg.

Musrestaurangen har fått eget liv

Konst i centimeterform kan också vara en ingång att locka till sig allmänhetens blickar. Nötbutiken och restaurangen för möss i Malmö blev snabbt en hit med många förbipasserande som stannar upp. Detta fenomen är något som lokala aktörer har tagit vara på. Under helgen användes exempelvis en del av utrymmet för en pytteliten affisch som annonserade för en kommande klubbkväll och en foodtruck skapade en egen miniatyrversion av sin bil.

– Det är så nära verkligheten, men det är en översättning med en liten förskjutning. Det är också något som kan vara en ren maktrelation. Att man känner sig stor och mäktig i jämförelse med det lilla. Det är något som man kan använda sig av. Man lockar till sig folk för att sedan prata om något annat ämne. Exempelvis ett ämne som kan vara laddat.

”Anspelar på något intimt”

En vanlig reaktion när det kommer till små ting är att tycka att de är gulliga, men Anna Lidberg anser inte att pyttesaker är automatiskt söta. Däremot tror hon att vi kan känna en större närhet till de små än till de enorma verken.

– Jag tror att de stora tingen anspelar på de monumentala som vi är vana vid som stater och organisationer som har möjlighet att bestämma. Man får känslan av en röst ovanifrån i makthierarkin. Men miniatyrer anspelar på något som är ganska intimt och nära. Många har det som hobbyerfarenhet, eller har erfarenhet av att ha lekt med dockskåp, säger Anna Lidberg.

Men när det kommer till den nämnda konstformen kan också fascinationen för de små sakerna på sätt och vis ställa sig i vägen för konsten.

– Folk blir fascinerade av just miniatyren, men om man vill kommunicera något utöver det kan det hända att åskådaren fastnar vid fascinationen. Men det tror jag inte är dåligt, fascinationen är en upplevelse som man också ska värdera högt, säger Anna Lidberg.

Gallery 1:10 on instagram

So, I finally made an instagram profile for Gallery 1:10. Find it, and follow it here.

kontorsbild

Tack mödrar det gjorde ni bra – Konst i vardagen

One of Tack mödrar det gjorde ni bra (roughly translated: Thank you mothers, you did well) in miniature edition is part of the exhibition “Konst i vardagen” at Konstfrämjandet Skåne, Malmö. Follow this link for more information. The exhibition is from 12th of August until 27th of October, 2016.

Tack mödrar det gjorde ni bra

Medverkan i Multipel 2016 på Galleri Ping-Pong

Jag medverkar med två verk, Tack mödrar det gjorde ni bra (i minatyrversion) samt The Copier 1:9, i Multipel.nu. De visar dem och de andra nya tillskotten i en utställning på Galleri Ping Pong i Malmö, 1-12/6 2016.

Tack mödrar det gjorde ni bra

Hämtat från multipel.nu: “Med fotografi, 3-dimensionella utskrifter, skulptur, objekt och film visas en otrolig bredd hos konstnärer och fotografer som är medlemmar i Mediaverkstaden Skåne. Ett flertal av de produktioner som görs i Skåne kan sägas ha någon del av sin produktion hos Mediaverkstaden allt från förproduktion till produktion och efterbearbetning och ibland hela processen. Ett smakprov av detta kan man under utställningsveckan beskåda när Mediaverkstaden gästar Galleri Ping-Pong.

För att mjuka upp kommunikationskanalerna inför sommaren bjuder dessutom Multipel.nu in till Multipel 2016 under utställningen. Multipel.nu är ett webbgalleri, en distributions- och marknadsföringskanal för konstmultiplar samt ett diskussionsforum för denna konstform. Multipel.nu samarbetar med en mängd kulturinstitutioner runt om i Skåne samt driver Konstautomaten.

Multipel.nu öppnade våren 2012 ett webbgalleri, ett samtidskonstarkiv, ett diskussionsforum och en webbutik för genren multiplar. Att definiera det spännande konstbegreppet multipel är inte helt lätt. Den definition vi utgått ifrån är att en multipel är ett föremål som är ett signerat konstverk, har ett pris mellan 50 kronor och 5000 kronor, har en upplaga om minst 2 och högst 500 exemplar och inte har en förlaga eller annat fysiskt original. Vid sidan om att vara baserad på webben också ett mobilt galleri som gästar olika konstinstitutioner och icke-traditionella konstarenor. Vi vill öppna nya vägar för innovativ exponering av konst i samhället och erbjuda ett utbud av originalkonst som är ekonomiskt överkomlig för en konstintresserad allmänhet.

Mediaverkstaden Skåne är en kollektivverkstad för digitala resurser i Malmö för fotografer, illustratörer, konstnärer, kulturtidskrifter och småförlag. Mediaverkstaden drivs med stöd av Kulturrådet, Region Skåne och Malmö stad.”

Öppettider:
Onsdag 1 juni kvällsvernissage: kl 18 till 21. Torsdag 2 juni till fredag 3 juni: kl 12 till 17. Lördag 4 juni till söndag 5 juni: kl 12 till 16. Tisdag 7 juni till fredag 10 juni: kl 12 till 17. Lördag 11 juni till söndag 12 juni: kl 12 till 16

Galleri Ping-Pong, Stora Nygatan 4 i Malmö

 

Tack mödrar det gjorde ni bra

thecopier 1:9